pu jul 2019Foto: Waldemar Roddvik

Vi har lagt bak oss et veldig godt år, mange positive tilbakemeldinger fra dere og en skikkelig økning i medlemstallet. Det gir oss i styret inspirasjon til å fortsette denne utviklingen, og vi håper programmet dere nå har fått bidrar til det, og at vi ser dere ofte i 2020.
Vi ønsker hver og en av dere en god jul og alt godt i det nye året.

På vegne av styret
Arnfinn Løvaas

Adelita Haukelidsæter: Vandring i Munchs fotspor
AdelitaHaukelidsater
Dekorkunstneren har hatt stor suksess med å gi oss innsikt i det det sammensatte mennesket Munch var, gjennom malerier, fotografier, sang og dagbokstekster.Liv Jessen: Et liv i prostitusjonens tjeneste
Liv Jessen - foto Dagbladet

Liv Jessen var i mange år en engasjert og
profilert leder for Prosenteret i Oslo — med banebrytende arbeid på prostitusjons- og menneskehandelsfeltet. Tildelt YS’ likestillingspris og Amnestyprisen.

Foto: Dagbladet


Kul TUR til Oslo 11 september 2015

Sesongen er i gang igjen, og Reisegruppa innbyr til en spennende Oslo-tur 11 september

1. Besøk på 22 juli – utstillingen. Regjeringskvartalet.

Kjent og omdiskutert fra omtale i avisene, gjør deg opp din egen mening.

2. Matstreif. Norges største matmesse, med norsk mat og drikke i fokus.              

Demonstrasjoner, smaksprøver, bevertning, underholdning.

Foregår på Rådhusplassen / Aker Brygge / Tjuvholmen.

Dagens måltid(er) kan inntas her, og hvorfor ikke kjøpe med litt nattmat for bussturen hjem

3. Den Norske Opera.

Omvisning, spennende og interessant å se en unik bygning, inventar og teknisk utstyr, også for de som ikke har spesiell sans for operamusikken.

Operaforestilling Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart, en av de «store» verk i operalitteraturen og med fremragende sangere i hovedrollene. Før forestillingen, en egen orientering om stykkets historie og handling, deretter inntar vi gode plasser før første akt.

4. Alternativ aften

Ikke alle er glad i opera, men denne kvelden er det «Årets Kulturnatt» i Oslo, som inneholder en lang rekke gratis arrangementer som kan velges i stedet for Don Giovanni. Programmet er klart om få dager og finnes på nettet. Hver enkelt må da finne sin egen vei til det som er av interesse, men sørge for å være ved bussen senest 22.20

Buss hjem direkte etter forestillingen, men regn ikke med at vi er i Larvik før ca. 00.30

Turen kommer til å koste ca. 1200 kr. med fullt program, halvparten for de som ikke vil ha med selve operaforestillingen. Endelig pris avhenger av antall deltakere.

Detaljert dagsprogram med pris og klokkeslett kommer senere. Opplysninger om utstilling, messe, opera og kulturnatt kan du finne på nettet, eller ring 975 97 320.

Påmelding til samme telefonnummer eller til innen 24 august. Fristen er kort fordi vi må bekrefte reserverte operabilletter. Benytt sjansen NÅ for kulturell påfyll.

Tirsdag 14. april kl. 11.00

 Øyvind Straume: «Jeg får intet skapt og intet gitt hvis ikke alt mitt vesen ånder fritt». Kåseri og utvalgte dikt av Andrè Bjerke.

Andre Bjerke

Andrè Bjerke (1918-1985) norsk forfatter, gjendikter, lyriker og ivrig riksmålstilhenger. Han var meget produktiv og skrev dikt både for barn og voksne, kriminalromaner under psevdonymet «Bernhard Borge», essays og sakprosa, bl.a. om språk.

Tirsdag 19.mai kl. 11.00

Per-Eivind Johansen: Fylkeskommunen – ansvarsområder og framtidsutsikter

Per Eivind JohansenPer-Eivind Johansen er utdannet lektor og var fra 1989 til 2003 ordfører i Stokke (H). Fra 2007 har han vært fylkesordfører i Vestfold. Han vil utfordre oss litt på den betydning den «usynlige» fylkeskommunen har og hvordan dette forvaltningsnivået er i forhold til en kommune, samt avklare avgrensningene mot fylkesmannens rolle. Kanskje får vi også en liten vurdering av framtidsutsiktene?

Tirsdag 21. april kl. 11.00

Asle Sveen: Nobelkomitèen – og Nobels testamente 

asle sveenAsle Sveen er cand. philol med historie hovedfag fra UiO. Han har vært forsker ved Nobelinstituttet og ILS (Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling) ved UiO og var prosjektmedarbeider ved Nobels Fredssenter. Sveen har vært medforfatter på jubileumsboken om Nobels fredspris og Cappelens historieverk til den videregående skolen. Han har skrevet historiske romaner for ungdom og har lang undervisningserfaring i historie, samfunnsfag, norsk og filosofi og underviser ved Valler videregående skole.  

Kilde:Cappelen-Damm

 

Geir Lundestad: Hva skjer egentlig i USA? 
Vår tidligere ØP-journalist er i dag en anerkjent USA-ekspert og skal gi oss en viktig oppdatering før presidentvalget i 2020.

Merk at vi har en ny foredragsholder og nytt sted. Møtet går i Munken.

LITTERATURTREFF VÅREN 2015 

Tirsdag 13. januar kl. 11.00 

Tore Rem: Hamsuns reise til Hitler 

Tore Rems bokHamsuns reise til Hitlerkom ut i fjor høst. Tittelen kan oppfattes både direkte og i overført betydning. Forfatteren vil imidlertid i sitt foredrag først og fremst ta for seg de syv dagene Knut Hamsun (1859-1952) var på reise til og fra Hitler, men også fortelle om Hamsuns opprør mot Ibsen, via Nobelpris og berømmelse, til Ossietzky-saken, krigsskriveriene og hans forhold til «jødespørsmålet».

Tirsdag 10. februar kl. 11.00

Espen Søbye: Om Arthur Omre – hans liv og forfatterskap 

Arthur Omre (1887-1967) ble født i Brunlanes. Han gikk teknisk skole, arbeidet først i USA og senere i Oslo. Han drev importforretning, tegnet og bygde hus, men gikk konkurs i 1922. Så begynte hans kriminelle løpebane med smugling, svindel og tyveri. Dette førte til en rekke fengselsstraffer. Men i 1935 begynte hans forfatterkarriere medSmuglere, Flukten, Sukkenes broog mange flere.

Tirsdag 10. mars kl. 11.00

Kari Kirkeby: Et liv – en legende. Om Selma Lagerløf 

Selma Lagerløf(1858-1940)svensk forfatter, ble internasjonalt anerkj- ent for barnebokenNils Holgersons forunderlige reise gjennom Sverige.Kjente bøker er ogsåGøsta Berlings saga, Keiseren av Portu- galiaogJerusalem.Som første kvinne fikk hun Nobelprisen i litteratur.

Tirsdag 14. april kl. 11.00

Øyvind Straume: «Jeg får intet skapt og intet gitt hvis ikke alt mitt vesen ånder fritt». Kåseri og utvalgte dikt av Andrè Bjerke. 

Andrè Bjerke (1918-1985) norsk forfatter, gjendikter, lyriker og ivrig riksmålstilhenger. Han var meget produktiv og skrev dikt både for barn og voksne, kriminalromaner under psevdonymet «Bernhard Borge», essays og sakprosa, bl.a. om språk.

 

Litteraturgruppa ledes av:

Reidun Holst                        tlf. 33182955/90757640 

Stein Johan Hoel Eriksen    tlf. 33802225/93018327 

Unni Walby                           tlf. 33188427/91894457 

 

Tirsdag 15.01 kl.11.00
Trine Kanter Zerewkh: Nasjonale turistveger.
Bli med på en fantastisk tur til 18 utvalgte veistrekninger i Norge, der førsteklasses arkitektur og design er blitt skånsomt innlemmet i landskapene.
Tirsdag 19.02 kl.11.00
Thor Gotaas: Et muntert blikk på norsk skihistorie
Han prater som en foss og produserer spennende bøker på løpende bånd, i det siste særlig om norsk skihistorie, men lettfattelig, engasjerende og folkelig.
Årsmøte etter foredraget.
Tirsdag 19.03 kl.11.00
Carl Schiøtz Wibye: Saudi Arabia
Vår ambassadør i Saudi Arabia fra 2009 — 2014 tar bladet fra munnen og tar oss med inn i en lukket verden. Vi gis bakgrunn for å forstå dette landet og en av vår tids største konflikter.
Tirsdag 23.04. kl.11.00
Torbjørn Greipsland: Fra slaveliv til ferieparadis — utvandring fra Norge til Hawaii.
Utvandringen fra Norge til Hawaii er nok ukjent for de fleste. Men over 9000 av Hawaiis innbyggere har norske røtter, og Vestfold er med i den statistikken.
Tirsdag 21.05 kl.11.00
Ruth Vindholmen: Jeg ville ikke bare overleve, men også leve.
Hun har tilbrakt over 300 timer på operasjonsbordet etter en stygg front mot front-kollisjon, men er i dag et viktig, ressurssterkt forbilde for mange. Hun kommer sammen med Kåre Eriksen, lokallagsleder i Blindeforbundet.
Tirsdag 17.09 kl.11.00
Vårin Alme: Hva skjer egentlig i USA?
Vår tidligere ØP-journalist er i dag en anerkjent USA-ekspert og skal gi oss en viktig oppdatering før presidentvalget i 2020.
Tirsdag 15.10 kl.11.00
Nils Chr. Geelmeyden: Sannheten i glasset og på bordet
Geelmeyden har gått til frontalangrep på Mattilsynet, som etter hans mening, konsekvent holder tilbake viktig informasjon. Dette er informasjon som har vesentlig betydning for vår helsetilstand- omstridt, men svært tankevekkende.
Tirsdag 19.11 kl.11.00
Gunnar Breivik: Er toppidrett sunt for Norge?
Vår største kapasitet på idrettsfilosofi bringer inn et kritisk blikk på toppidretten i Norge, i et større perspektiv enn TV-skjermen.
Tirsdag 10.12 kl.11.00 (fellesarrangement med litteraturgruppa)
Lars Martin Myhre: Bellman, Prøysen og Myhre.
To av de virkelig store blir smakfullt presentert av en som stadig sterkere befester sin solide posisjon i norsk musikkliv. Velkommen og gled dere.

feed-image